Chicken run
De kip
Roti werkt met kwalitatieve producten, zo lokaal mogelijk. Onze kippen komen uit de Ardennen. Tijdens een bezoek bij kippenkweker Emile zagen we hoe zijn kippen opgroeien.
Er zijn bepaalde strenge voorwaarden die van belang zijn en waar hij zich aan moet houden.
Zo werkt Emile met het ras ‘Hubbard 757’. Dit is een traag groeiend ras. De kippen kunnen op een natuurlijk tempo groot worden en krijgen hiervoor lang genoeg de tijd. Dit is wel 3 keer zo lang als de goedkope ‘plofkippen’ waar je vaak over hoort.
Ook de omgeving waarin ze opgroeien is belangrijk. Zo mogen de kippen buiten rondlopen in een wei waar ze veel ruimte hebben. Binnen komen ze in een stal die veel ruimte biedt en voorzien is van daglicht. De bodem is zacht en ze hebben steeds toegang tot vers drinkwater. De stallen zijn beperkt in grootte en dus in het aantal kippen die er verblijven. Het gaat hier niet om massa productie. De dierenrechten organisatie Gaia gaf deze stallen hun goedkeuring.
De volgende voorwaarde is de voeding. Wat de kip te eten krijgt heeft invloed op de smaak van de kip en zorgt ervoor dat wij een gezond stuk gevogelte kunnen eten. De kippen van Emile krijgen vooral lijnzaad te eten. Hij zal geen antibiotica of andere middelen toevoegen die invloed hebben op de groei van de kip. Alles draait erom zo natuurlijk mogelijk te werken.